USA súhlasili so zrušením ciel na oceľ a hliník z Kanady a Mexika

Spojené štáty súhlasili s odstránením ciel na dovoz ocele a hliníka z Kanady a Mexika. Má sa tak stať v najbližších 48 hodinách, čím sa otvorí cesta pre novú obchodnú dohodu týchto troch severoamerických krajín.
Ako s odvolaním sa na denníky Washington Post a Politico uvádza agentúra Reuters, dohoda vyplynula z rokovaní prezidenta Donalda Trumpa s kanadským premiérom Justinom Trudeauom. Obaja politici hovorili o amerických a kanadských odvetných clách. „Diskutovali aj o Číne, uráne a novej dohode NAFTA,“ uviedol hovorca kanadského premiéra Cameron Ahmad.
Podľa denníkov dohoda nezahŕňa kvóty. Biely dom, americké ministerstvo obchodu ani mexickí predstavitelia sa zatiaľ k správam nevyjadrili.
Odstránenie ciel na oceľ a hliník môže uľahčiť ratifikáciu vzájomnej trojstrannej obchodnej dohody americkým Kongresom. Práve clá boli hlavnou prekážkou pre schválenie Americko-mexicko-kanadskej dohody (UMSCA), ktorú predstavitelia troch krajín podpísali ešte minulý rok. Nová zmluva nahradí 25 rokov starú Severoamerickú dohodu o voľnom obchode (NAFTA).

Súvisiace články

Aktuálne správy