Medzinárodný menový fond očakáva rast slovenskej ekonomiky v tomto roku na úrovni 3,5 %

Misia Medzinárodného menového fondu ocenila ekonomický úspech Slovenska.

Medzinárodný menový fond (MMF) očakáva rast slovenskej ekonomiky v roku 2019 na úrovni 3,5 %. Za silným rastom je podľa fondu najmä nárast exportných kapacít v automobilovom priemysle, ako aj domáca spotreba. Oproti predošlým rokom MMF predpokladá zmiernenie tempa rastu v kontexte pretrvávajúcich zahraničných rizík a ochladenia rastu na prelome roku 2018 a 2019. Informoval o tom Tlačový odbor Ministerstva financií SR po misii MFF, ktorá navštívila Slovensko v dňoch 6. až 16. mája a stretla sa so zástupcami vlády, NBS, súkromného aj tretieho sektora.

V záverečnom stanovisku fond ocenil úspešný hospodársky model Slovenska a vysokú úroveň integrácie do medzinárodných dodávateľských reťazcov. Nárast produktivity v hospodárstve za posledné dve desaťročia priniesol podľa MMF dobiehanie výšky príjmov Slovákov k priemeru EÚ. Silný rast zamestnanosti viedol aj k poklesu miery nezamestnanosti na historicky najnižšie úrovne a rast miezd v súkromnom aj verejnom sektore. “MMF ocenil zlepšenie rozpočtovej pozície za posledné roky. Lepší výber daní viedol k poklesu deficitu verejnej správy na 0,7 % hrubého domáceho produktu (HDP) a verejného dlhu na 49 % HDP v roku 2018. Dlh tak klesol pod úroveň sankčných pásiem dlhovej brzdy,“ uviedol po stretnutí s misiou MMF minister financií SR Ladislav Kamenický. V roku 2019 očakáva MMF deficit na úrovni 0,3 % HDP.

Misia MMF uvítala aj návrh na zavedenie viacročných záväzných výdavkových stropov a zvýraznila potrebu implementácie úspor identifikovaných revíziami výdavkov, vrátane výdavkov na zdravotníctvo. V oblasti štrukturálnych politík uvítala MMF viaceré opatrenia vlády. V oblasti vzdelávania sa podľa MMF zvýšil dôraz na ohodnotenie učiteľov a ich kariérny rozvoj a posilnil sa systém duálneho vzdelávania. Rozšírenie kapacít cenovo dostupnej starostlivosti o deti zas podľa MMF umožní ženám lepšie sa uplatniť na trhu práce.

Súvisiace články

Aktuálne správy