Európski oceliari varujú pred ďalšou krízou sektora

Európskemu oceliarskemu sektoru hrozí nová kríza. Dôvodom je kombinácia viacerých nepriaznivých faktorov, ako sú zvyšovanie dovozu ocele, spomaľovanie rastu ekonomiky, vysoké a nestabilné ceny surovín a rastúce ceny emisných povoleniek. Uviedlo to tento týždeň európske združenie oceliarskeho priemyslu Eurofer.
Podľa Euroferu tlak týchto faktorov už európski výrobcovia pociťujú. Niektoré závody boli odstavené a firmy začali výrazne redukovať svoju produkciu.
„Európsky oceliarsky sektor zaznamenal menej než dvojročné obdobie stability. Toto obdobie sa fakticky skončilo v polovici roka 2018 zavedením 25-percentných dovozných ciel na oceľ Spojenými štátmi,“ povedal šéf Euroferu Axel Eggert.
Dopyt po oceli vzrástol v minulom roku o 3,3 %, tento rok však Eurofer očakáva pokles o 0,4 %. Na druhej strane, objem dovozu rastie omnoho výraznejším tempom. Ako Eggert povedal, v roku 2018 vzrástol dovoz približne o 12 % a tento rok môže byť podľa Euroferu rast ešte výraznejší.
Navyše rastú aj ceny emisných povoleniek. Európsky oceliarsky sektor tak musí zápasiť s problémami na viacerých frontoch naraz. Pritom podľa Eggerta ktorýkoľvek z týchto faktorov spôsobuje v sektore problémy.
Eggert dodal, že ak sa má európsky oceliarsky priemysel udržať nad vodou, európski politici musia vyriešiť hlavný problém. Tým je prudký rast dovozu, na čo Eurofer poukázal v liste zástupcom EÚ. V ňom žiada skvalitnenie a zefektívnenie opatrení na ochranu európskeho oceliarskeho sektora, keďže tie doterajšie nezabránili zvýšenému dovozu zo zahraničia.

Súvisiace články

Aktuálne správy