Medziročný pokles slovenského stavebníctva bol v marci v EÚ tretí najhorší

Slovenský stavebný sektor v marci medziročne klesol o 1,7 %, viac oslabilo iba stavebníctvo Španielska (-5,8 %) a Belgicka (-3,6 %).

Slovenské stavebníctvo v marci podľa kalendárne upravených údajov štatistického úradu EÚ Eurostat medziročne oslabilo o 1,7 percenta. V rámci krajín EÚ, z ktorých boli údaje dostupné, to bol tretí najhorší pokles stavebnej výroby. Viac oslabila iba stavebná produkcia Španielska (-5,8 %) a Belgicka (-3,6 %).

Stavebný sektor celej Európskej únie sa v marci medziročne zväčšil o 5,8 percenta a stavebníctvo celej eurozóny vzrástlo o 6,3 percenta. Najviac medziročne posilnilo stavebníctvo Maďarska (67,5 %), Slovinska (28,2 %) a Rumunska (24,9 %).

Oproti predošlému mesiacu sa marcová produkcia slovenského stavebníctva podľa sezónne a kalendárne upravených údajov tiež zmenšila, a to o 0,1 percenta. Bol to však menej výrazný pokles v porovnaní s priemerom za celú Európsku úniu (-0,7 %) a celú eurozónu (-0,3 %). Najviac medzimesačne oslabilo stavebníctvo v Slovinsku (-6,1 %), Maďarsku (-2,5 %) a Veľkej Británii (-1,9 %). Medzimesačný rast evidovali Česko (2,4 %), Rumunsko (1,8 %), Nemecko (1 %) a Holandsko (0,4 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy