Obchodná vojna nezníži nerovnováhy na bežných účtoch

Obchodné vojny poškodzujú globálnu ekonomiku, produkujú len porazených a sú neefektívne pri znižovaní nerovnováhy na bežných účtoch. Uviedol to vo štvrtok prezident nemeckej centrálnej banky Bundesbank Jens Weidmann.
Spojené štáty tento mesiac zintenzívnili tlak na Čínu a zvýšili clá na čínske výrobky. Správy z médií však naznačujú, že administratíva USA inklinuje k odkladu rozhodnutia o zavedení ciel na dovoz automobilov, ktoré by mohlo ovplyvniť jeho vzťah s Nemeckom, najväčším európskym výrobcom vozidiel.
„Niektorí očakávajú, že vyššie clá zredukujú nerovnováhy na bežných účtoch,“ uviedol šéf nemeckej centrálnej banky v prejave v Hamburgu. Podľa neho analýzy však ukazujú, že je to márna nádej.
Weidmann, kandidát na post guvernéra Európskej centrálnej banky po odchode Maria Draghiho koncom tohto roka, dodal, že nové clá v skutočnosti ohrozujú americkú aj svetovú ekonomiku.
„Odvetné clá iných krajín pravdepodobne ešte viac oslabia svetovú ekonomiku a svetový obchod. Obchodné vojny poznajú len porazených,“ dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy