Trump fakticky zakázal americkým firmám používať zahraničné telekomunikačné zariadenia

Za pravdepodobný terč príkazu šéfa Bieleho domu je považovaný čínsky dodávateľ telekomunikačných zariadení Huawei.

Americký prezident Donald Trump vyhlásil stav núdze s cieľom chrániť počítačové siete v USA pred „zahraničnými nepriateľmi“. Prezident podpísal exekutívny príkaz, ktorý fakticky zakazuje americkým firmám používať zahraničné telekomunikačné zariadenia, o ktorých sa predpokladá, že predstavujú riziká pre národnú bezpečnosť. V príkaze sa nespomína nijaká firma, ale za pravdepodobný terč je považovaný čínsky dodávateľ telekomunikačných zariadení Huawei. Informuje o tom portál bbc.com.

Rozhodnutie prezidenta Trumpa ihneď privítal šéf americkej Federálnej komisie pre telekomunikácie (FCC) Ajit Pai, ktorý ho označil za „významný krok smerom k zaručeniu bezpečnosti amerických sietí“. Čínsky technologický gigant Huawei uviedol, že obmedzovanie jeho podnikania v USA poškodí amerických spotrebiteľov a firmy.

Americké ministerstvo obchodu zároveň pridalo spoločnosť Huawei na zoznam firiem, ktoré majú zakázané nakupovať technológie od amerických spoločností bez súhlasu vlády. Predpokladá sa, že tento krok pravdepodobne zhorší napätie medzi USA a Čínou, ktoré už viedlo k vzájomnému zvýšeniu ciel.

https://www.bbc.com/news/world-us-canada-48289550

Súvisiace články

Aktuálne správy