Donald Trump potešil európske automobilky

Donald Trump potešil európske automobilky Čínska priemyselná výroba v apríli vzrástla len o  5,4%, avšak odhad trhu bol na úrovni 6,5%.

Donald Trump potešil európske automobilky

Čínska priemyselná výroba v apríli vzrástla len o  5,4%, avšak odhad trhu bol na úrovni 6,5%. Marcový rast bol ešte výraznejší, keď výroba v priemysle vzrástla o 8,5%. Ďalej boli zverejnené čínske maloobchodné tržby, ktoré vzrástli o 7,2% a zaostali tak za odhadovaným nárastom o 8,6%. Japonské objednávky strojov v apríli podľa predbežných odhadov medziročne klesli o 33,4% oproti predchádzajúcemu poklesu o 28,5%. Čínske investície do dlhopisov vzrástli od januára do apríla o 6,1%, jedným z dôvodov môže byť zvýšená volatilita na akciových trhoch. Ázijské akciové indexy uzavreli obchodný deň nasledovné:: Nikkei + 0,58%, Hang Seng Index + 0,52%, CSI 300 + 2,25%.

Nemecké HDP v 1. kvartáli podľa predbežných dát po sezónnom očistení vzrástlo medzikvartálne o 0,4% a potvrdilo tak očakávania. Medziročne rástla ekonomika Nemecka  o 0,6%.  Rovnaký rast HDP v 1. kvartáli zaznamenala aj eurozóna a to o 0,4%. Avšak medziročne rástla výraznejšie a to o 1,2%. Ďalšou správou z eurozóny bolo potvrdenie nárastu zamestnanosti o 0,3% medzikvartálne a medziročne o 1,3%. Akcie európskych automobiliek sa obracajú do kladných čísel  po tom ako prezident USA Donald Trump oznámil, že odloží zavedenie ciel na dovážané autá. Európske akciové indexy uzavreli obchodný deň nasledovné: Eurostoxx 50 + 0,64%, CAC 40 + 0,62%, DAX + 0,90%.

Maloobchodné tržby v USA za apríl medzimesačne klesli o 0,2% pričom odhad trhu bol rast o 0,2%. Predchádzajúci výsledok bol rast o 0,7%. Jadrové tržby stagnovali. Kanadská inflácia v apríli vzrástla na 2%, naplnila tak odhady trhu. Žiadosti o hypotéky v USA k 10. marcu klesli o 0,6% oproti predchádzajúcemu nárastu o 2,7%. Americké akciové indexy uzavreli obchodný deň nasledovné: DJIA + 0,47%, S&P 500 + 0,59%, NASDAQ + 1,13%.

Najväčším skokanom dňa v rámci indexu S&P 500 bola spoločnosť Coty, ktorej cena akcií vzrástla  vyše 6%. Dôvodom prudkého rastu sú veľké nákupy vrcholového manažmentu spoločnosti. Investori na takéto správy pozitívne reagujú nakoľko manažment má lepšie informácie ako externý investori a tak sa domnievajú, že existujú informácie, ktoré trh ešte do ceny nezarátal. Spoločnosť Coty vyrába a distribuuje kozmetické výrobky.

 

Roman Lechovič, analytik spoločnosti Capital Markets, o.c.p., a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy