Cyperská ekonomika by mala tento rok vzrásť o 3,5 %

Cyperská vláda očakáva pokračovanie solídneho rastu cyperskej ekonomiky aj v tomto roku. Zároveň počíta s ďalším znižovaním nezamestnanosti a aj objemom štátneho dlhu.
Ako v stredu uviedol cyperský minister financií Harris Georgiadis, ktorého citovala agentúra AP, ekonomika Cypru by mala dosiahnuť tento rok rast na úrovni 3,5 %. V porovnaní s rastom v celej Európskej únii je to približne dvojnásobné tempo.
Georgiadis poukázal na priaznivý vývoj v jednotlivých sektoroch hospodárstva a zároveň na pokračujúci pokles nezamestnanosti „vo výrazne uspokojivej miere“. Zatiaľ čo počas finančnej krízy v roku 2013 dosahovala nezamestnanosť na Cypre zhruba 16 %, v súčasnosti sa pohybuje okolo 7 %. Minister dodal, že vláda chce v budúcom roku docieliť plnú zamestnanosť.
Zároveň uviedol, že verejný dlh Cypru by mal tento rok klesnúť približne o 7 percentuálnych bodov na 95 %, maximálne 96 % hrubého domáceho produktu (HDP). V budúcom roku očakáva vláda ďalší pokles, pričom dlh by sa mal dostať pod 90 % HDP.

Súvisiace články

Aktuálne správy