Zamestnať praktickú sestru v ambulancii detského lekára je nevyhnutnosťou, tvrdí pediatrická spoločnosť

Zamestnávanie praktických sestier v pediatrických ambulanciách schválili 13. mája poslanci NR SR.

Možnosť zamestnať praktickú sestru v ambulancii všeobecného lekára pre deti a dorast je podľa Slovenskej spoločnosti primárnej pediatrickej starostlivosti Slovenskej lekárskej spoločnosti (SSPPS SLS) nevyhnutnosťou. Informovala o tom v tlačovej správe. Zamestnávanie praktických sestier v pediatrických ambulanciách schválili 13. mája poslanci NR SR v rámci novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti.

V súčasnosti je podľa spoločnosti priemerný vek primárnych pediatrov v detských ambulanciách 58,81 roku. Vek zdravotných sestier, pracujúcich v týchto ambulanciách, je porovnateľný. „Vzhľadom na vekový priemer pediatrov môžeme v najbližšej dobe očakávať významné zníženie počtu primárnych pediatrických ambulancií. Rovnako sa prehĺbi aj nedostatok zdravotných sestier,“ varuje SSPPS. Spolu s hlavnou odborníčkou Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast po rozsiahlej odbornej diskusii požiadali ministerku zdravotníctva Andreu Kalavskú, ako aj plénum NR SR o schválenú legislatívnu úpravu. Tá teraz umožní pracovať praktickým sestrám v ambulanciách všeobecných lekárov pre deti a dorast v personálnom zložení: lekár a praktická sestra.

„V súčasnosti sestra v mnohých ambulanciách všeobecného lekára pre deti a dorast vykonáva len výkony plne spadajúce do kompetencie praktickej sestry,“ informovala SSPPS. Zo špecifickej povahy práce v takejto ambulancii podľa spoločnosti vyplýva, že väčšinu výkonov mimo tejto kompetencie dnes vykonáva lekár – pediater alebo lekár za asistencie sestry. „Charakter a organizácia zdravotnej starostlivosti v tej ktorej ambulancii by mali určovať potrebu zamestnať praktickú sestru, sestru, alebo sestru so špecializáciou,“ vysvetlila spoločnosť.

Najzávažnejším dôvodom novej právnej úpravy je podľa SSPPS zachovanie dostupnosti a kvality primárnej starostlivosti o deti a dorast na Slovensku. „Bez sestier, a to od praktických až po špecializované, to nebude možné. Bez zmeny legislatívy v zákone o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve by nebolo možné dodržať minimálne personálne vybavenie ambulancie všeobecného lekára pre deti a dorast a takéto ambulancie by museli zaniknúť,“ uviedla SSPPS.

Odborná spoločnosť súčasne požiadala MZ SR o úpravu vzdelávania praktických sestier. „MZ SR nám vo svojom vyjadrení potvrdilo, že súbežne intenzívne pracuje na takých zmenách vzdelávania zdravotného personálu v starostlivosti o deti, aby bolo optimálne pre potreby pediatrických pracovísk,“ dodala spoločnosť pediatrov.

Súvisiace články

Aktuálne správy