Inflácia vo Francúzsku sa v apríli zrýchlila viac, než sa čakalo

Inflácia vo Francúzsku zaznamenala minulý mesiac výraznejšie zrýchlenie, než sa pôvodne predpokladalo. Uviedol to v spresnenom odhade francúzsky štatistický úrad.
Spotrebiteľské ceny vzrástli v apríli oproti rovnakému mesiacu minulého roka o 1,3 % po 1,1-percentnom raste v marci. Pôvodný odhad poukazoval na rast spotrebiteľských cien o 1,2 %. Pod výraznejšie zrýchlenie inflácie sa najväčšou mierou podpísali vyššie náklady na služby.
V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny vo Francúzsku zvýšili v apríli len o 0,3 %. Zaznamenali tak výrazné spomalenie rastu, keď v marci vzrástli o 0,8 %. V porovnaní s pôvodným odhadom sa však miera inflácie zrýchlila aj v tomto prípade, keď rýchly odhad poukazoval na rast spotrebiteľských cien o 0,2 %.
Harmonizované spotrebiteľské ceny sa v apríli zvýšili medziročne o 1,5 % po 1,3-percentnom raste v predchádzajúcom mesiaci. Medzimesačne ich rast dosiahol 0,4 %, zatiaľ čo v marci vzrástli o 0,9 %. Ako v prípade medziročného, tak aj medzimesačného porovnania bol údaj v súvislosti s harmonizovanými spotrebiteľskými cenami posunutý nahor o 0,1 percentuálneho bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy