Rast cien na Slovensku sa v apríli spomalil

Medziročná inflácia dosiahla v apríli 2,3 %.

Rast cien na Slovensku sa v apríli zmiernil. Podľa údajov Štatistického úradu SR (ŠÚ) totiž medziročná inflácia dosiahla 2,3 %, čo v porovnaní s marcom znamenalo spomalenie o 0,4 percentuálneho bodu. V priemere za prvé štyri mesiace roka tak spotrebiteľské ceny na Slovensku medziročne vzrástli o 2,4 %. Medzimesačne v apríli oproti marcu ceny stúpli o 0,2 %, kým v marci oproti februáru boli vyššie o 0,6 %.

V medziročnom porovnaní sa zvýšili najmä ceny za bývanie, vodu, elektrinu, plyn a ostatné palivá o 4,1 % a v reštauráciách a hoteloch o 3,6 %. Potraviny a nealkoholické nápoje oproti vlaňajšiemu aprílu zdraželi o 2,9 %, rozličné tovary a služby o 2,7 %, zdravotníctvo o 2,4 %, alkoholické nápoje a tabak o 1,8 %, nábytok, bytové zariadenie a bežná údržba domácnosti o 1,5 % a rekreácia a kultúra o 1,4 %. Viac ako vlani sme zaplatili tiež za vzdelávanie o 1 %, pošty a spoje o 0,8 % a odevy a obuv o 0,6 %. Klesli iba ceny v doprave o 1,6 %.

Medzimesačne v apríli oproti marcu stúpli najmä ceny za odevy a obuv o 1,2 %. Zdražela aj rekreácia a kultúra o 0,9 %, zdravotníctvo a doprava zhodne o 0,5 %, nábytok, bytové zariadenie a bežná údržba domácnosti o 0,4 %, reštaurácie a hotely a rozličné tovary a služby zhodne o 0,2 % a potraviny a nealkoholické nápoje, bývanie, voda, elektrina, plyn a ostatné palivá a vzdelávanie zhodne o 0,1 %. Na druhej strane klesli ceny alkoholických nápojov a tabaku o 1,5 %. Na marcovej úrovni zostali ceny za pošty a spoje.

Medziročná jadrová inflácia, ktorá sleduje spotrebiteľské ceny s vylúčením regulovaných cien a administratívnych zásahov v oblastí daní, v apríli dosiahla 1,9 %, pritom v marci predstavovala 2,4 %. Čistá inflácia, ktorá na rozdiel od jadrovej nezohľadňuje ani vývoj cien potravín, dosiahla v apríli 1,6 %. V marci bola na úrovni 2,1 %. V medzimesačnom porovnaní bola jadrová inflácia v apríli na úrovni 0,2 % a čistá inflácia bola na úrovni 0,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy