Firmy v USA majú obavy, čí Čína prevezme všetok objednaný tovar

Eskalácia obchodného sporu medzi USA a Čínou vyvolala špekulácie, či ázijská krajina dodrží nákup amerických produktov, vrátane sójových bôbov a bavlny, ktoré jej firmy z USA majú ešte len dodať.
Najmenej 10 plne naložených lodí čaká na tranzit. Minimálne jedno plavidlo, po vystupňovaní napätia medzi Washingtonom a Pekingom, svoj náklad cez víkend spätne vyložilo v USA.
Loď Fidži musela čakať týždeň, kým dostala v nedeľu (12. 5.) povolenie na vstup do prístavu Ta-lien. Z terminálu Longview na severozápadnom pobreží Spojených štátov podľa amerického ministerstva poľnohospodárstva viezla 67.113 ton sójových bôbov. Čína kúpila približne 7,4 milióna ton amerických sójových bôbov, ktoré ešte neboli odoslané, ukázali údaje.
„Objednané dodávky sa v ostatnom čase spomalili,“ povedal nezávislý analytik Ken Morrison. „Riziko ich možného zrušenia sa zvýšilo,“ dodal.
Podobné obavy majú aj dodávatelia bavlny.
V energetickom sektore je na ceste tanker Iberica Knutsen so skvapalneným zemným plynom, ktorý vyplával z USA 10. apríla a podľa údajov Genscape teraz smeruje do Tchaj-čou.
Supertanker Alsaces s ropu z USA zase mieri do severovýchodného prístavu Čching-tao. Prepravuje asi 2 milióny barelov (1 barel = 159 litrov) ropy a do cieľa by mal doraziť 21. mája.

Súvisiace články

Aktuálne správy