Dôvera investorov v Nemecku aj v eurozóne v máji nečakane klesla

Investorom v Nemecku aj v eurozóne sa v máji nečakane zhoršila nálada a ich dôvera v ekonomiku výrazne klesla. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu Centra pre výskum európskeho hospodárstva (ZEW) so sídlom v Mannheime.

Výsledky ZEW ukázali, že kľúčový index dôvery investorov a analytikov v nemeckú ekonomiku, ktorý odráža ich očakávania na najbližších šesť mesiacov, v máji klesol o 5,2 bodu na -2,1 bodu z aprílového 13-mesačného maxima 3,1 bodu. Tento výsledok sklamal trhy, ktoré očakávali, naopak, nárast indexu na 5 bodov.
Avšak čiastkový index súčasnej ekonomickej situácie v Nemecku sa napriek tomu v máji zvýšil o 2,7 bodu na 8,2 bodu.
„Pokles indikátora ekonomického sentimentu ZEW ukazuje, že odborníci na finančnom trhu v najbližších šiestich mesiacoch naďalej očakávajú obmedzený hospodársky rast v Nemecku. Najnovšia eskalácia obchodného sporu medzi USA a Čínou opäť zvyšuje neistotu v súvislosti s nemeckým vývozom, kľúčovým faktorom rastu hrubého domáceho produktu,“ komentoval výsledky ZEW jeho prezident Achim Wambach.
Aj v prípade eurozóny sa májový index dôvery strmo znížil na -1,6 bodu zo 4,5 bodu v predchádzajúcom mesiaci, zatiaľ čo experti očakávali, že stúpne na 5 bodov.
S tým kontrastuje zvýšenie ukazovateľa súčasnej ekonomickej situácie v eurozóne v máji o 6,2 bodu na -7 bodov. Aj inflačné očakávania v euroregióne v máji stúpli, a to o 9,7 bodu na 10,8 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy