Porota v USA prikázala firme Monsanto zaplatiť odškodné 2 mld. USD dvojici s rakovinovým ochorením

Porota v kalifornskom Oaklande dospela k záveru, že herbicíd Roundup Ready spôsobil ochorenie Non-Hodgkinov lymfóm.

Porota v kalifornskom meste Oakland prikázala americkému výrobcovi herbicídov Monsanto Co. zaplatiť 2,05 mld. USD dvojici tvrdiacej, že herbicíd Roundup Ready spôsobil ich rakovinové ochorenia. Porota v Oaklande dospela v pondelok k záveru, že výrobok spôsobil ochorenie Non-Hodgkinov lymfóm. Alva Pilliod a Alberta Pilliodová majú podľa poroty dostať odškodné po 1 mld. USD.

Ide už tretiu takúto prehru firmy Monsanto na súde v Kalifornii od augusta minulého roka. Porota v San Franciscu v marci prikázala firme, aby zaplatila mužovi z okresu Sonoma 80 mil. USD. V auguste minulého roka porota v San Franciscu rozhodla, že Monsanto má sumou 289 mil. USD odškodniť bývalého pracovníka, ktorý udržiaval trávnik na golfovom ihrisku. Sudca neskôr odškodné zredukoval na 89 mil. USD.

Majiteľom firmy Monsanto je nemecký chemický gigant Bayer A.G., ktorý uviedol, že sa proti verdiktu poroty v Oaklande odvolá. Bayer konštatoval, že ani jeden z kalifornských verdiktov neposudzoval odvolací súd a dodal, že americká Agentúra na ochranu životného prostredia (EPA) považuje herbicíd za bezpečný. Agentúra svoj postoj opätovne potvrdila v apríli a uviedla, že aktívna zložka herbicídu glyfosát nepredstavuje riziko pre ľudí.

Súvisiace články

Aktuálne správy