USA pripravujú uvalenie ciel na ďalšie čínske tovary za 300 mld. USD

Nové clá sa majú týkať v podstate všetkých tovarov, ktoré v súčasnosti nepokrývajú predošlé clá voči Číne. Uplatniť sa môžu od 24. júna.

USA odštartovali proces, ktorý je nevyhnutný na uvalenie ciel na ďalší dovoz z Číny. Proces formálne začal Úrad splnomocnenca USA pre obchod, ktorý načrtol potenciálne clá do výšky 25 percent na import čínskych tovarov v hodnote približne 300 mld. USD ročne. Verejné vypočúvanie sa uskutoční 17. júna, potom bude nasledovať ďalší týždeň na vyjadrenia, čo znamená, že clá sa môžu uvaliť najskôr 24. júna. Informoval o tom portál cnbc. com.

Úrad splnomocnenca USA pre obchod na svojej internetovej stránke zverejnil zoznam tovarov, na ktoré sa majú vzťahovať potenciálne clá. V zozname sú zahrnuté "v podstate všetky produkty, ktoré v súčasnosti nepokrývajú" predošlé clá uvalené na čínsky dovoz. Ide o tovary od mlieka po oceľ a hliník.

Americký prezident Donald Trump v pondelok na Twitteri uviedol, že Čína bude "postihnutá veľmi silno", ak nedosiahne dohodu o obchode. Trump zároveň konštatoval, že Čína mala takmer dokončenú "skvelú dohodu", ale "vycúvala z nej".

Súvisiace články

Aktuálne správy