Bitcoin v roku 2019: Cena vzrástla viac ako dvojnásobne

, CNBC Foto: getty images

Hovorí sa o novej vlne nákupu. Teórie sa líšia, od inštitucionálneho záujmu k cenám poháňaným špekulatívnymi obchodmi.

Bitcoin v utorok dosiahol nad hranicu 8 000 USD a rozšíril tak rally, ktorá posiela digitálnu menu na viac ako dvojnásobok od začiatku roka.  Podľa údajov zverejnených na webstránke CoinDesk, bitcoin dosiahol cenu 8 325 dolárov, než sa vzdal časti svojich ziskov. Medziročný nárast predstavuje viac ako 120 %. Je to však ešte stále ďaleko od výkonu v roku 2017, historické maximá vo výške približne 20 000 USD podporilo predovšetkým šialenstvo záujmu retailových investorov.

Andy Brenner z National Alliance Securities povedal, že nie je možné potvrdiť, vďaka čomu cena rastie. Za nákupom bitcoinov môžu stáť čínski investori, ktorí digitálnu menu využívajú ako prostriedok na diverzifikáciu. "Môžeme vidieť, ako sa ponuka na bitcoin v tejto poslednej rally zhodovala s veľkým poklesom hodnoty čínskeho jüanu oproti doláru."

Naopak kritik digitálnej meny, David Gerard, pripisuje nedávnu rally obchodným krokom veľkých držiteľov digitálnej meny. Gerard povedal, že tlačia ceny hore, aby potom zinkasovali zisk.

Gerard povedal napriek veľkým otázkam ohľadom nedávnej nákupnej horúčky, očakáva, že bitcoin a ďalšie kryptomeny budú pokračovať v raste. "Mainstreamové mediálne spravodajstvo by mohlo nalákať čerstvých záujemcov do skutočných hotovostných transakcií, nie len mŕtve duše. Predpovedal som, že príde ďalšia kryptobublina, ale nečakám, že to bude čoskoro.“

Nie všetci veria, že nastúpený trend bude udržateľný. Potvrdzovať to má parabolický pohyb. "Pre nedávny rast neboli žiadne relevantné vysvetlenia. Niektoré sú celkom smiešne a nikto nevie, čo je za náhlym skokom, ktorý sme mali možnosť vidieť,“ povedal Craig Erlam, analytik Oande. "Značné zisky týchto dni vyzerajú skvele a ľudia sú vždy priťahovaní vyhliadkami na veľké zisky, ale minulý rok nám ukázal, ako to môže dopadnúť.“

Súvisiace články

Aktuálne správy