Rast inflácie v Nemecku sa v apríli zrýchlil

Tempo rastu inflácie v Nemecku sa v apríli zrýchlilo tak, ako naznačil predbežný odhad, a dosiahlo najvyššiu úroveň za päť mesiacov. Vyplýva to zo spresnených údajov spolkového štatistického úradu Destatis.
Index spotrebiteľských cien v najväčšej európskej ekonomike sa v apríli zvýšil na 2 % z 1,3 % v marci. Tento výsledok sa zhoduje s rýchlym odhadom, ktorý Destatis zverejnil 30. apríla.
Aprílová miera inflácie bola najvyššia od novembra 2018, keď spotrebiteľské ceny v Nemecku vzrástli o 2,1 %. Aj v medzimesačnom porovnaní stúpli aprílové ceny tovarov a služieb podľa očakávania o 1 %, zatiaľ čo v marci sa zvýšili o 0,4 %.
Harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, v prípade Nemecka v apríli medziročne vzrástol o 2,1 % ( o 1,4 % v marci a o 1,7 % vo februári) a medzimesačne o 1 %. Ročné aj mesačné údaje HICP sa zhodovali s rýchlym odhadom.
Destatis v separátnej správe uviedol, že rast veľkoobchodných cien sa v apríli tiež zrýchlil, a to na 2,1 % z marcových 1,8 %. Medzimesačne stúpli tieto ceny o 0,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy