Experti predpokladajú, že nemecká ekonomika sa v 1. kvartáli oživila

Experti počítajú s oživením nemeckej ekonomiky. Domáce faktory v najväčšej európskej ekonomike naďalej podporujú rast, uviedol expert berlínskeho inštitútu pre výskum ekonomiky DIW Claus Michelsen pre agentúru DPA.

Experti počítajú s oživením nemeckej ekonomiky.
Domáce faktory v najväčšej európskej ekonomike naďalej podporujú rast, uviedol expert berlínskeho inštitútu pre výskum ekonomiky DIW Claus Michelsen pre agentúru DPA. „Stavebníctvu sa darí a spotreba je zrejme výrazne vyššia než vlani na jeseň.“
Aj experti mníchovského inštitútu pre ekonomický výskum Ifo Timo Wollmershäuser predpokladajú, že exportne orientovaná nemecká ekonomika sa aj napriek pokračujúcim medzinárodným obchodným konfliktom v 1. kvartáli zotavovala. Medzi dôvody patria nízke úrokové sadzby, výrazné zvýšenie príjmov a nárast zamestnanosti.
Bankoví ekonómovia odhadujú, že nemecký hrubý domáci produkt (HDP) v prvých troch mesiacoch 2019 medzikvartálne stúpol približne o 0,3 %. Spolkový štatistický úrad zverejní svoj odhad vývoja ekonomiky v 1. štvrťroku v stredu 15. mája.
Nemecká ekonomika sa v druhej polovici vlaňajška ochladila. V 3. štvrťroku 2018 medzikvartálne klesla o 0,2 % a v posledných troch mesiacoch stagnovala.

Súvisiace články

Aktuálne správy