Škody spôsobené kontaminovanou ruskou ropou sú obrovské, tvrdí Bielorusko

Bielorusko tvrdí, že škody, ktoré spôsobila kontaminovaná ropa z Ruska, sú obrovské. Bieloruský prezident Alexander Lukašenko v sobotu (11.

Bielorusko tvrdí, že škody, ktoré spôsobila kontaminovaná ropa z Ruska, sú obrovské.
Bieloruský prezident Alexander Lukašenko v sobotu (11. 5.) vyhlásil, že náklady v súvislosti so škodami spôsobenými kontaminovanou ruskou ropou dodanou ropovodom Družba, sú obrovské a že Bielorusko očakáva od Ruska ich náhradu, uviedla štátna bieloruská tlačová agentúra Belta.
„Práve teraz vyčísľujeme škody,“ uviedol Lukašenko. Dodal, že kontaminovaná ropa spôsobila rozsiahle škody na ropovode, keď poškodila potrubia, pumpy, zariadenia a podobne, a takisto poškodila ropné rafinérie. Náklady na opravu podľa neho predstavujú stovky miliárd dolárov. Lukašenko dúfa, že Rusko nebude spochybňovať tieto náklady.
Koncom apríla pozastavili v dôsledku kontaminácie dovoz ruskej ropy cez ropovod Družba Poľsko, Nemecko, Ukrajina a ďalšie krajiny. To prispelo k nárastu globálnych cien čierneho zlata.
Ukrajinská spoločnosť UkrTransNafta v sobotu oznámila, že obnovila dodávky ropy svojim európskym klientom prostredníctvom ropovodu Družba a ukončila tak dočasné prerušenie zásobovania vyvolané znepokojením nad kvalitou ruskej ropy.

Súvisiace články

Aktuálne správy