CBRE očakáva v SR malý rast retailových priestorov v segmente potravín

Malý nárast retailových priestorov v segmentoch potravín a odevov a vyšší dopyt po službách z oblastí zdravia a služieb ako takých predpokladá na Slovensku poradenská spoločnosť pre reality a investície CBRE.
„Očakáva sa, že trh s retailovými nehnuteľnosťami v SR potiahnu vpred najmä projekty Eurovea II, Stanica Nivy, ale aj prírastok maloobchodných priestorov po rekonštrukcii a rozšírení Polus City Center,“ uviedla poradenská spoločnosť.
Zákazníci najviac nakupujú v nákupných centrách a v retailových parkoch v okrajových častiach miest. V hlavnom meste badať podľa nej aj určitú obnovu predajní na uliciach s vysokou frekvenciou chodcov, čo je výsledkom pomerne vysokej hustoty výstavby v širšom centre mesta.
Narastajúci dopyt po kvalite v segmente špecializovaných reštauračných služieb sa pretavuje do novovznikajúcich moderných mestských tržníc, ktoré ponúkajú aj početné reštauračné prevádzky, do rastúceho počtu tzv. food courtov a celkového vyššieho obratu v tomto sektore.
On-line predaj potravín na Slovensku zaostáva za okolitými krajinami, čo je dôsledkom absencie konkurencie medzi dodávateľmi. „Očakáva sa však, že do tohto segmentu vstúpia noví hráči, ktorí spôsobia výrazný kumulatívny nárast takmer o 200 % do roku 2023,“ predikuje poradenská spoločnosť.
Zmenu v tejto oblasti by mali priniesť najmä menší, úzko špecializovaní on-line predajcovia lokálnych farmárskych produktov. „Môžem potvrdiť, že lokálnych predajcov, ktorí sa špecializujú na spádové oblasti vo svojom okolí, stále pribúda a tento trend v blízkej dobe zaznamená boom,“ uviedol Matúš Furman z oddelenia CBRE pre prenájom maloobchodných priestorov.

Súvisiace články

Aktuálne správy