USA chcú zaviesť mimoriadne clá aj na zvyšný tovar dovážaný z Číny

Americký prezident Donald Trump nariadil začať proces rozšírenia mimoriadnych ciel aj na zvyšný dovoz z Číny, čo sa týka tovaru v približnej ročnej hodnote 300 miliárd dolárov. Americký vládny splnomocnenec pre obchodnú politiku Robert Lighthizer to oznámil v piatok po najnovšom kole americko-čínskych obchodných rokovaní, ktoré sa uskutočnilo vo Washingtone.
Podľa vyhlásenia, ktoré priniesla tlačová agentúra DPA, však v danej záležitosti zatiaľ nebolo prijaté konečné rozhodnutie.
Spojené štáty ešte vlani uvalili mimoriadne 25-percentné dovozné clá na čínsky tovar v ročnej hodnote 50 miliárd dolárov. Na ďalší tovar v hodnote 200 miliárd dolárov sa vzťahovali desaťpercentné clá, ktoré Washington v noci na piatok zvýšil takisto na 25 percent.
Najnovší vývoj predstavuje ďalšie vyostrenie obchodného konfliktu medzi Spojenými štátmi a Čínou – dvoma najväčšími ekonomikami sveta. Trump siahol po opatreniach proti Číne, aby ju potrestal za „predátorské taktiky“, pomocou ktorých sa podľa neho snaží zaujať miesto Spojených štátov, pokiaľ ide o technologickú vyspelosť.
Zatiaľ posledné kolo americko-čínskych rokovaní, zameraných na urovnanie tohto konfliktu, sa skončilo v piatok bez dosiahnutia prelomu. Trump prostredníctvom Twitteru zdôraznil, že jeho osobné vzťahy s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom zostávajú „veľmi pevné“ a že očakáva pokračovanie bilaterálnych rokovaní.
Čína v piatok upozornila, že po rozšírení amerických ciel prijme „nutné protiopatrenia“, ktoré však zatiaľ nešpecifikovala.

Súvisiace články

Aktuálne správy