Postupy pri nakladaní s núdzovými zásobami ropy sa majú upraviť

Postupy pri nakladaní s núdzovými zásobami ropy sa majú upraviť. Vyplýva to z návrhu novely zákona o núdzových zásobách ropy a ropných výrobkov a o riešení stavu ropnej núdze, ktorú v piatok posunul parlament do druhého čítania.
Základným cieľom návrhu zákona je podľa Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR transponovať do návrhu zákona eurosmernicu. Slovenskej republike zo smernice vyplýva povinnosť prijať a uverejniť zákon potrebný na dosiahnutie súladu s legislatívnym právnym aktom EÚ s platnosťou najneskôr do 19. októbra 2019 a účinnosťou najneskôr od 1. januára 2020.
„Okrem toho doterajšia aplikačná prax, ako aj výsledky previerky núdzovej pripravenosti Slovenskej republiky v sektore energetiky vykonanej Medzinárodnou energetickou agentúrou 30. septembra až 1. októbra 2015 v Bratislave ukázali potrebu úpravy niektorých administratívnych postupov v záujme efektívnejšieho štátneho dozoru nad núdzovými zásobami ropy a ropných výrobkov, ako aj potrebu väčšieho dôrazu na núdzové plánovanie s cieľom lepšej pripravenosti Slovenskej republiky na riešenie výpadkov dodávok ropy a ropných výrobkov,“ priblížila SŠHR SR.
Navrhovanou právnou úpravou sa tak podľa SŠHR SR odstraňuje vybraný okruh aplikačných a interpretačných problémov, ktoré sa vyskytli v praxi pri nakladaní s núdzovými zásobami ropy a ropných výrobkov.

Súvisiace články

Aktuálne správy