Produkcia v priemysle na Slovensku sa v marci zrýchlila

Tržby priemyselných podnikov boli v marci medziročne vyššie o takmer desatinu.

Slovenský priemysel v marci zrýchlil svoj rast. Po očistení o vplyv počtu pracovných dní totiž jeho produkcia medziročne stúpla o 7,3 % oproti 5,6-percentnému rastu z februára. V priemere za prvý štvrťrok tohto roka tak produkcia v priemysle na Slovensku stúpla o 6,7 %. Jediným segmentom priemyslu, ktorého produkcia zaostala za vlaňajším marcom, bola ťažba a dobývanie s poklesom o 13,2 %. Na druhej strane produkcia v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu stúpla o 13,1 % a v kľúčovej priemyselnej výrobe o 7 %. Oproti februáru pritom produkcia v priemyselnej výrobe zrýchlila rast o 1,5 percentuálneho bodu. Medzimesačne po zohľadnení sezónnych vplyvov priemyselná produkcia v marci oproti februáru stúpla o 1,2 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR (ŠÚ).

V rámci priemyselnej výroby pritom v marci na medziročnej báze rástla najmä produkcia dopravných prostriedkov o 13,6 %, produkcia vo výrobe strojov a zariadení o 24,1 %, výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 59,5 % a výrobe elektrických zariadení o 8,9 %. Naopak klesla produkcia vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 9,5 %, výrobe textilu, odevov, kože a kožených výrobkov o 17,6 %, výrobe výrobkov z gumy a plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 2,4 % a vo výrobe základných farmaceutických výrobkov a farmaceutických prípravkov o 0,3 %.

Ešte dynamickejšie ako samotná produkcia rástli v priemysle v marci tržby. Medziročne sa zvýšili o 9,3 %, z toho v samotnej priemyselnej výrobe o 12,1 %. Za prvé tri mesiace to znamenalo medziročný nárast tržieb o 11,9 %. Medzimesačne však tržby v priemysle v marci oproti februáru klesli o 1,1 %.

Tržby však na medziročnej báze rástli aj v ďalších sektoroch hospodárstva. V stavebníctve sa v marci zvýšili o 7,3 %, v doprave a skladovaní sa zvýšili o 4,1 %, v informačných a komunikačných činnostiach o 13,5 % a vo vybraných trhových službách o 16,3 %. Medzimesačne sa zvýšili v informačných a komunikačných činnostiach o 4,2 %, vybraných trhových službách o 2,3 % a mierne o 0,1 % aj v stavebníctve. Naopak tržby v marci oproti februáru klesli o 2,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy