Preklep na najrozšírenejšej bankovke v krajine

, QZ Foto: RBA

Nová austrálska bankovka v nominálnej hodnote 50 dolárov bola daná do obehu v októbri minulého roka. Má pôsobivé holografické prvky proti falšovaniu, ako napríklad labuť, ktorá vytvára dojem, že lieta. Ale ako to už býva, ľudia si všímajú najmä chyby.

Diabol je v detailoch. Mikrotlačou vytvorený text na zadnej strane bankovky obsahuje výňatky z prejavu pvej ženskej zástupkyne austrálskeho parlamentu Edith Cowanej. „Je to veľká zodpovednosť byť jedinou ženou…“ Bohužiaľ, na dvoch miestach je preklep v slove zodpovednosť. Namiesto responsibility je vytlačené responsibilty. Túto chybu si všimol rozhlasový poslucháč, ktorý to oznámil do vysielania stanice Triple M v Austrálii. Musel mať asi bankovku pod lupou, lebo text nie je viditeľný voľným okom. Stanica následne „vylepila“ obrázok na svoju stránku na Instagrame.

Centrálna baka krajiny, Royal Bank of Australia, vo vyhlásení deklaruje, že si je vedomá preklepu od decembra, a plánovala ho opraviť v najbližších mesiacoch. „Tieto bankovky sú zákonným platidlom a môžu sa tak aj naďalej používať. Nemá to nijaký vplyv na ich platnosť a funkčnosť,“ povedal hovorca banky. „Skontrolovali sme naše procesy, aby sme odstránili pravdepodobnosť výskytu takejto chyby v budúcnosti.“

V obehu sú 50 dolárovky za 46 miliónov dolárov, je to najrozšírenejšia bankovka v krajine a ďalších 354 miliónov verzií s preklepom už bolo vytlačených, ale do obehu sa nedostali.

Súvisiace články

Aktuálne správy