Koľko si pýta Kardashianová za propagáciu tovaru na sociálnej sieti

, QZ Foto: SITA/AP

Kim Kardashianová zarobí až pol milióna dolárov zakaždým, keď dá svojim fanúšikom vedieť, nakoľko sa jej páči určitý výrobok. Vyjadruje sa napríklad k náhradám jedla či prípravkom na potláčanie chute do jedla. Túto pozíciu si upevňuje aj ako právnička.

Kardashianová je dcérou slávneho právnika, sama sa venuje tejto oblasti. Má za sebou už mnoho súdnych sporov a licenčných zmlúv na ochranu svojej značky. Ide o lukratívny biznis. Najnovšie sa hviezda sociálnych sietí domáha 5 miliónov dolárov v súdnom spore proti módnej značke Missguided za údajné porušenia jej ochrannej známky.

Kardashianová  tvrdí, že Missguided používa jej tvár a meno na svojich webových stránkach a propagačných podujatiach bez licenčnej dohody. Hovorí, že spoločnosť vytvára falošný dojem, že má niečo spoločné s Missguided, tým, že používa jej slávu na podporu predaja. Kardashianová tvrdí, že to viedlo k rozsiahlym špekuláciám, a ako dôkaz cituje medializovaný článok, ktorý sa pýta, či je nejaká spolupráca medzi odevnou firmou a Kim K. Influencerka neoblomne tvrdí, že nič také neexistuje. A keby bolo, bolo by to dosť drahé pre Missguided. „Používam jedno z najväčších spoločenských médií všetkých celebrít, mám viac ako 120 miliónov nasledovníkov na Instagrame a takmer 60 miliónov nasledovníkov na Twitteri … iba niekoľko ľudí na svete má viac ako 100 miliónov nasledovníkov na Instagrame.“

Tieto impozantné metriky jej údajne umožňujú pýtať si významné poplatky za propagáciu. Vo svojom vyhlásení uvádza, že dostáva až pol milióna dolárov za pochvalu produktu na Instagrame. „Aj keď je nepravdepodobné, že by som niekedy súhlasila s tým, že by som podporovala Missguided, môžem potvrdiť poplatky, ktoré by som si účtovala, ak by spoločnosť používala moje meno a tvár spôsobom, ako to robí Missguided. Bežne si účtujem poplatky vo výške 300 až 500 000 dolárov  len za jeden post na Instagrame, ktorý podporuje ďalší produkt spoločnosti, ktorý sa mi páči… Pre viac dohôd, kde budem partnerom pre spoločnosť na dlhšie časové obdobie, moje licenčné dohody dosahujú multi-miliónové obchody.“

Kim K nežaluje Missguided, pretože by potrebovala viac peňazí. „Veľmi si vážim svojich fanúšikov a keď sa moje meno spája s tovarom, alebo službami, chcem si byť istá, že ide o niečo, na čo môžem byť hrdá, že to môžem zdieľať,“ potvrdzuje Kardashianová. Z tohto dôvodu, ako hovorí, neraz spoluprácu odmietne. Tie, ktoré akceptuje, musia byť „kvality a povahy, ktoré oslovia moju fanúšikovskú základňu. Čím viac spoločností používa moje meno a tvár, tým viac to odrádza spoločnosti, ktoré chcú exkluzivitu pri udeľovaní licencií na práva obchodovať so mnou,“ píše Kardashianová.

Sudca ešte nerozhodol v spore, ale ak vyhovie požiadavke Kardashianovej, na základe ňou uvedených poplatkov, požadovaných 5 miliónov dolárov bude len kvapka v mori jej bohatstva.

Súvisiace články

Aktuálne správy