USA prudko zvýšili clá na čínsky tovar z 10 % na 25 %

Spojené štáty po polnoci miestneho času o 6.01 h SELČ prudko zvýšili colnú sadzbu na dovoz čínskych výrobkov v hodnote 200 miliárd USD (178,68 miliardy eur) z 10 % na 25 %. Čínskym vyjednávačom sa nepodarilo dosiahnuť na poslednú chvíľu dohodu o obchode s USA.
Peking po náraste ciel vyhlásil, že prijme odvetné kroky, čím prilial olej do ohňa pred druhým dňom obchodných rokovaní delegácií oboch krajín vo Washingtone. Vyššie clá zasiahnu celú škálu spotrebiteľského tovaru od kufrov cez nábytok a elektroniku až po určité potraviny.
Biely dom v oficiálnom vyhlásení vo štvrtok (9. 5.) povedal, že obchodné rokovania v hlavnom meste USA, ktoré sa skončili o 17.00 h miestneho času vo Washingtone, budú pokračovať v piatok.
Americký obchodný zástupca Robert Lighthizer a minister financií Steven Mnuchin sa stretli s čínskou delegáciou, ktorú vedie vicepremiér Liou Che, asi 90 minút vo štvrtok večer a potom mali aj pracovnú večeru.
Ešte vo štvrtok Lighthizer a Mnuchin diskutovali o procese rozhovorov s prezidentom Donaldom Trumpom, dodal hovorca Bieleho domu Judd Deere. Trump však nepodnikol žiadny krok, aby zastavil nárast ciel. Čínske ministerstvo obchodu uviedlo, že „hlboko ľutuje“ tento krok, a zopakovalo, že prijme „odvetné protiopatrenia“ bez toho, aby spresnilo svoje plány.
Od minulého roka obe strany zaviedli proti sebe clá za viac ako 360 miliárd USD. Trump začal obchodnú vojnu na základe sťažností na nekalé čínske obchodné praktiky.
„Dúfame, že USA a čínska strana sa môžu stretnúť na polceste a spoločne pracovať na riešení existujúcich problémov prostredníctvom spolupráce a konzultácií,“ uviedlo čínske ministerstvo obchodu.
Napriek počiatočnému optimizmu na rokovaniach, ktorý vyvolal nádej, že rozhovory smerujú k dohode, sa však tento týždeň vrátilo napätie po tom, čo Trump nahnevane obvinil Čínu z toho, že sa vyhýba plneniu svojich záväzkov.
Medzinárodný menový fond vyzval obe strany na urýchlené vyriešenie ich sporu a varoval, že ich obchodná vojna je „hrozbou“ pre globálny rast.

Súvisiace články

Aktuálne správy