Svetový deň spravodlivého obchodu sa tematicky sústredil na inovačné aspekty

Svetový deň spravodlivého obchodu, ktorý je iniciatívou Svetovej organizácie spravodlivého obchodu (WFTO), sa v roku 2019 sústredil na inovačné aspekty premietnuté do tovarov a podnikov s označením spravodlivý obchod (Fair Trade). V Belgicku, napríklad, v tomto roku je Svetový deň spravodlivého obchodu venovaný káve. Tento deň sa koná vždy v druhú májovú sobotu, v tomto roku je ňou 11. máj.
Belgická asociácia spravodlivého obchodu, tvoriaca súčasť mimovládnej organizácie Fair Trade International, vyzvala najmä organizácie a školy, aby pri príležitosti Svetového dňa spravodlivého obchodu si dali dobrú kávu pochádzajúcu zo spravodlivého obchodu, urobili si radosť jej dobrou chuťou a pomohli zároveň aj pestovateľom kávovníkov. Belgická Fair Trade sa obrátila na pracovníkov inštitúcií a škôl, aby na kávomatoch hľadali značku Fair Trade a dávali si práve tú kávu. Dať dôstojný príjem roľníkom v krajinách juhu tvorí jadro úsilia organizácie Fair Trade. Vyspelé štáty môžu výberom tovarov od farmárov či družstiev dodržiavajúcich udržateľný rozvoj prispievať k spravodlivému obchodu.
Jedným z cieľov tohto svetového dňa je upozorniť spotrebiteľa, aby cez kupované produkty videl pestovateľa prípadne remeselníka, teda človeka. V rôznych častiach sveta sa už tradične konajú oslavy Svetového dňa spravodlivého obchodu, v minulosti sa k nim pripájalo aj Slovensko.
Svetový deň spravodlivého obchodu sa týka organizácií, producentov, spotrebiteľov, každého jedinca osobitne. Ide o obchodné partnerstvo založené na dialógu, transparentnosti a rešpekte, ktorého cieľom je vniesť do svetového obchodu viac spravodlivosti.
Pre spravodlivý obchod existujú princípy aj Charta spravodlivého obchodu. Medzi princípy patria napríklad spravodlivé ceny a zákonné minimálne mzdy, pracovnoprávne minimálne štandardy, zákaz vykorisťovateľskej detskej prípadne nútenej práce, priamy obchod a dlhodobé obchodné vzťahy, trvalý a k životnému prostrediu šetrný spôsob hospodárstva, ale i cielená podpora biologického prístupu k pestovaniu plodín.
Fair Trade tovar sa dá kúpiť aj na Slovensku v niektorých kamenných obchodoch, ale aj cez internet.

Zdroje: www.commercequitable.org, www.wfto.com, www. wfto-europe.org, www.fairtrade.ca, www.fairtradebelgium.be, www.mvro.sk

Súvisiace články

Aktuálne správy