Inflácia v Maďarsku sa v apríli zrýchlila, export sa v marci spomalil

Rast spotrebiteľských cien v Maďarsku sa v apríli zrýchlil, zatiaľ čo export z krajiny v marci, naopak, stratil tempo. Ukázali to vo štvrtok údaje z maďarského centrálneho štatistického úradu.
Index spotrebiteľských cien v susednej krajine sa v apríli zvýšil medziročne o 3,9 % po marcovom náraste o 3,7 %. Tento výsledok sa zhoduje s odhadmi ekonómov.
Štatistiky odhalili, že ceny potravín v apríli stúpli o 5,2 % a ceny alkoholických nápojov a tabaku o 8,5 %. Ceny palív, energií a služieb si však udržali marcové tempo rastu.
V medzimesačnom porovnaní stúpli spotrebiteľské ceny v Maďarsku v apríli o 0,9 %, čo je tiež viac ako v marci, keď vzrástli o 0,7 %. Ekonómovia očakávali, že sa ich medzimesačný rast zrýchli na 0,8 %.
Jadrová inflácia, v ktorej nie sú zahrnuté nestále ceny potravín a energií, v apríli vzrástla medziročne o 3,8 % a medzimesačne o 0,3 %.
Harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii (EÚ) určuje podľa jednotnej metodiky, sa v prípade Maďarska v apríli zvýšil o 3,9 % oproti rovnakému mesiacu predchádzajúceho roka a o 0,9 % oproti marcu.
Separátne údaje maďarského centrálneho štatistického úradu ukázali, že export stúpol v marci medziročne o 4,9 %, čo je spomalenie oproti februárovému rastu o 6,2 %.
Aj import v sledovanom období spomalil svoj rast v marci na 5,3 % zo 7,3 % v predchádzajúcom mesiaci.
Prebytok obchodnej bilancie Maďarska sa v marci znížil o 21 miliónov eur na 677 miliónov eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy