Fidelity: Turecko a jeho plán ekonomických reforiem

, fidelity Foto: SITA/AP

Turecký minister financií Berat Albayrak nedávno predstavil svoj program ekonomických reforiem. Ten by mal reagovať na minuloročný pád tureckého finančného trhu. Program je však podľa nás sklamaním, pretože počíta s vysokým rastom rozpočtového deficitu.

Potešiteľný je plán rekapitalizácie bankového sektora, v ktorom vláda mieni vydať dlhopisy pre štátom vlastnené banky. Pozitívny posun je najmä v tom, že vláda si je očividne vedomá nízkej kapitálovej primeranosti tureckých bánk a vysokého podielu riadne nesplácaných úverov poskytnutých štátnymi bankami.

Táto kapitálová injekcia však bude musieť byť financovaná novým zahraničným dlhom a zvýši tak tlak na zadlženie vlády a to v čase, keď sa pozornosť zahraničných investorov upiera na turecký štátny rozpočet.

Minister financií predstavil aj plán ako sa vysporiadať s nesplácanými záväzkami v energetickom a stavebnom sektore. Rovnako tak program podpory exportu, penzijných úspor a poklesu inflácie potravín. Nebol však zverejnený dostatok podrobností, aby sme mohli posúdiť úspešnosť týchto projektov.  

Turecko má ešte stále nízke devízové rezervy. Obavy vzbudzuje aj nedávny nárast dolárových depozít. Investorov znepokojuje i výsledok nedávnych komunálnych volieb v Istanbule. Obávame sa preto, že platobná bilancia Turecka sa v priebehu roka môže opäť začať zhoršovať. Dôvodom môže byť práve plánovaný rast úverov a stimuly pre štátne banky.

Pokračujúci geopolitický problém spojený s nákupom ruského obranného systému S-400 Tureckom, ako aj hrozba inflácie pre rastúce ceny ropy sú ďalším zdrojom obáv investorov.

Pretože Turecko nemá pevnú politiku úrokových sadzieb a nízke americké sadzby mu nateraz pomáhajú pri objemnom externom financovaní sa, pred krajinou a jej trhmi stojí množstvo výziev. Naďalej preto pokladáme za viac zaujímavé dlhopisy v cudzej mene, než v tureckých lírach.

 

Autorom je Paul Greer, portfólio manažér Fidelity International.

Súvisiace články

Aktuálne správy