ArcelorMittal zaznamenal v 1. štvrťroku pokles zisku

Najväčší svetový výrobca ocele ArcelorMittal zaznamenal v 1. štvrťroku pokles zisku. Dôvodom bolo zníženie cien produktov, keďže konkurencia zo strany čínskych firiem ich tlačí smerom nadol.
ArcelorMittal vykázal za tri mesiace do konca marca 2019 čistý zisk 414 miliónov USD (369,58 milióna eur), čo je zhruba tretina z toho, čo koncern s oficiálnym sídlom v Luxembursku zarobil v prvých troch mesiacoch minulého roka.
Firma však vďaka vyšším dodávkam udržala tržby stabilné na vlaňajšej úrovni 19,19 miliardy USD.
„Naše výsledky za 1. štvrťrok odzrkadľujú náročné prevádzkové prostredie v priemysle,“ uviedol výkonný riaditeľ spoločnosti Lakshmi Mittal.
„Ziskovosť bola ovplyvnená nižšími cenami ocele v dôsledku slabšej hospodárskej aktivity a pokračujúcej globálnej nadmernej kapacity, ako aj rastúcimi nákladmi na suroviny,“ dodal.
Zisk pred úrokmi, daňami, odpismi a amortizáciou (EBITDA) klesol v 1. štvrťroku o 34 % na 1,65 miliardy USD.
ArcelorMittal v tomto roku zvýšil svoju prognózu rastu globálneho dopytu po oceli na 1 až 1,5 % z 0,5 až 1 %.
Koncern uviedol, že udržanie jeho ratingu v investičnom pásme zostáva prioritou spoločnosti a potvrdil, že chce znížiť čistý dlh o 7 miliárd USD namiesto o 6 miliárd USD.
Čistý dlh spoločnosti vzrástol v uplynulom štvrťroku o 1 miliardu na 11,2 miliardy USD v dôsledku zavedenia nových účtovných opatrení.
Čistý dlh spoločnosti ArcelorMittal v tomto desaťročí prudko stúpol na viac ako 18 miliárd USD, keď dopyt po oceli klesol a firma znížila výrobu. Finančné zdravie koncernu sa odvtedy zlepšilo, keďže globálny dopyt po oceli začal znova rasť a akcionári zvýšili vlastné imanie.
Koncern v ostatných rokoch bojuje za opatrenia na ochranu výrobcov ocele pred nespravodlivou hospodárskou súťažou zo strany dotovaných čínskych oceliarov. Podľa neho ochranné opatrenia, ktoré zaviedla Európska komisia nie sú dostatočne efektívne. A pripomenul, že v Európe musel dočasne znížiť výrobu, aby sa vyrovnala s vysokou úrovňou dovozu.

Súvisiace články

Aktuálne správy