Spotrebiteľské aj výrobné ceny v Číne sa v apríli zvýšili

Spotrebiteľské aj výrobné ceny v Číne sa v apríli zvýšili, čo je pozitívnym znamením pre druhú najväčšiu svetovú ekonomiku. Analytici však upozornili, že reálny dopyt zostal utlmený.
Vláda v Pekingu sa v ostatných mesiacoch snaží naštartovať rast cien, keďže globálna ekonomika spomaľuje, čo vedie k slabému dopytu po čínskych produktoch v zahraničí. A obchodný spor s USA situáciu v Číne ešte komplikuje.
Čínsky štatistický úrad vo štvrtok oznámil, že index spotrebiteľských cien v krajine v apríli medziročne vzrástol o 2,5 % po marcovom zvýšení o 2,3 %. Aprílová miera inflácie tak dosiahla najvyššiu úroveň za šesť mesiacov, od októbra 2018.
Tento výsledok sa zhoduje s odhadmi analytikov. Motorom rastu spotrebiteľských cien bolo najmä zdraženie potravín o 6,1 %, z toho najstrmšie stúpli ceny bravčového mäsa, až o 14,4 % v dôsledku vypuknutia tzv. africkej prasacej chrípky v Číne, pre ktorú museli chovatelia zlikvidovať množstvo zvierat.
V medzimesačnom porovnaní sa čínske spotrebiteľské ceny v apríli zvýšili o 0,1 % po poklese o 0,4 % v predchádzajúcom mesiaci.
Separátne údaje Národného štatistického úradu ukázali, že aj index výrobných cien v apríli medziročne vzrástol, a to o 0,9 %, čo je zrýchlenie po marcovom zvýšení o 0,4 %. Ekonómovia predpovedali jeho nárast o 0,6 %.
Medzimesačne stúpli výrobné ceny o 0,3 %.
Ekonómovia sú však stále skeptickí, pokiaľ ide o výhľad Číny, keďže hlavným motorom aprílovej spotrebiteľskej inflácie boli vyššie ceny bravčového mäsa a potravín, a nie väčší dopyt.
Tempo rastu čínskej ekonomiky sa v 1. štvrťroku spomalil na 6,4 % z minuloročných 6,6 % a bolo najnižšie za takmer tri desaťročia.

Súvisiace články

Aktuálne správy