Starostlivosť o dieťa treba pre účely dôchodku doložiť jeho rodným listom

Mnoho žien pri spísaní žiadosti o dôchodok zistí, že nemajú rodný list dieťaťa, a to z rôznych dôvodov. Napríklad dieťa sa odsťahovalo z rodičovského bytu a zobralo si aj svoj rodný list.
Starostlivosť o dieťa je pritom obdobím dôchodkového poistenia a aby mohlo byť zhodnotené pre výpočet sumy dôchodku. Na to je však potrebné doložiť hodnoverný doklad, ktorým je originál rodného listu dieťaťa alebo úradne overená fotokópia rodného listu dieťaťa. Je možné tiež požiadať matriku o vydanie duplikátu rodného listu.
Ak bolo dieťa prevzaté do starostlivosti, predkladá sa originál rozhodnutia príslušného orgánu, na základe ktorého bolo dieťa prevzaté do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov. V prípade úmrtia dieťaťa pred dosiahnutím 18. roku veku sa predkladá aj úmrtný list alebo výpis z matriky. Ak dieťa bolo v starostlivosti inej osoby alebo ústavu, je potrebné predložiť aj doklad preukazujúci trvanie takéhoto obdobia.
„Budúcim žiadateľom o dôchodok odporúčame začať so zhromažďovaním dokladov, potrebných na spísanie žiadosti o dôchodok aspoň jeden rok pred dovŕšením dôchodkového veku,“ uvádza hovorca poisťovne Peter Višváder.

Súvisiace články

Aktuálne správy