Nemecká priemyselná produkcia v marci nečakane vzrástla

Nemecká priemyselná produkcia v marci nečakane vzrástla. Podporilo ju zvýšenie produkcie v oblasti spotrebiteľských tovarov a v stavebníctve. Spolkové ministerstvo hospodárstva však varovalo, že vyhliadky zostávajú slabé. Na najväčšiu európsku ekonomiku majú negatívny vplyv medzinárodné obchodné spory a neistota okolo brexitu.
Priemyselná produkcia v marci stúpla o 0,5 % po náraste o 0,4 % vo februári, uviedol spolkový štatistický úrad Destatis. Ekonómovia počítali s poklesom o 0,5 %. Štatistici však revidovali údaj za predchádzajúci mesiac smerom nadol z pôvodne uvádzaných +0,7 %.
V medziročnom porovnaní priemyselná produkcia v marci padla o 0,9 % po zvýšení o 0,2 % vo februári. Ekonómovia očakávali pokles až o 2,7 %.
Bez započítania energetiky a stavebníctva priemyselná produkcia v marci medzimesačne stúpla o 0,4 %. Produkcia medzitovarov vzrástla o 0,4 % a produkcia spotrebiteľských tovarov o 1,1 %. Produkcia kapitálových tovarov stagnovala. Produkcia energií sa zvýšila o 0,3 % a stavebná produkcia o 1 %.
„Nálada vo výrobnom sektore sa zhoršila. Preto je naďalej potrebné počítať v najbližších mesiacoch s útlmom v priemysle,“ uviedlo ministerstvo hospodárstva.
Za celý 1. kvartál priemyselná produkcia podľa údajov spolkového ministerstva hospodárstva vzrástla takisto o 0,5 %. Motorom však bola výrazná expanzia stavebnej produkcie. Výroba však mierne klesla.
Nemecká vláda aktuálne počíta v tomto roku s nárastom ekonomiky len o 0,5 % po expanzii o 2,2 % vlani a o 1,4 % v roku 2017.

Súvisiace články

Aktuálne správy