Rast obchodného napätia medzi USA a Čínou poškodil americký akciový trh

Index S&P 500 klesol o 1,7 %, priemyselný Dow Jones stratil 1,8 %, technologický Nasdaq a index menších firiem Russell 2000 oslabili zhodne o 2 %.

Americký akciový trh v utorok klesol, pričom priemyselný index Dow Jones sa prepadol o vyše 470 bodov v rámci rozsiahleho výpredaja na Wall Street, keďže USA a Čína sa priblížili k eskalácii už doteraz nákladnej obchodnej vojny. USA smerujú k tomu, že v piatok uvalia vyššie clá na dovoz z Číny, a to deň po tom, ako zástupcovia oboch krajín majú pokračovať v rokovaniach vo Washingtone. Predstavitelia Trumpovej administratívy totiž obvinili Čínu z porušenia predošlých záväzkov.

Index S&P 500 klesol o 1,7 percenta na 2 884,05 bodu. Priemyselný index Dow Jones stratil 1,8 percenta a uzavrel na úrovni 25 965,09 bodu. Technologický Nasdaq si pohoršil o dve percentá na 7 963,76 bodu a index menších spoločností Russell 2000 oslabil tiež o dve percentá, a to na 1 582,31 bodu.

Analytici uviedli, že trh je citlivý voči akémukoľvek zhoršeniu rokovaní o obchode. Investori vypredávali akcie firiem, ktoré dosahujú významné príjmy v Čine, napríklad spoločnosti technologického a priemyselného odvetvia. Banky tiež výrazne strácali. Akciám dodávateľov energií, ktoré sú zvyčajne pre investorov bezpečnými aktívami, sa však darilo lepšie ako zvyšku trhu.

Súvisiace články

Aktuálne správy