Hnutie Sme rodina vyzýva ministerku Matečnú: začnite pracovať …

Vyjadrenie: Hnutie Sme rodina vyzýva ministerku Matečnú: začnite pracovať pre Slovensko a občanov Slovenskej republikyBratislava 7. mája (TASR) – V pondelok (6.5.2019) OSN zverejnila správu týkajúcu sa ničenia prírodných zdrojov. Podľa uvedenej 1800 stranovej správy, na príprave ktorej sa podieľalo viac ako 400 odborníkov Medzivládnej platformy pre biodiverzitu a ekosystémové služby, je za hlavnú príčinu likvidácie ekosystémov označené poľnohospodárstvo a využívanie pôdy.
Očakávali sme od ministerky Matečnej, ktorá je zodpovedná za starostlivosť a udržateľné využívanie pôdy na území Slovenskej republiky aspoň nejakú, aj keby formálnu reakciu – uvádza sa v stanovisku hnutia Sme rodina.
„To, že pani ministerka nereagovala na tak závažnú správu iba potvrdzuje skutočnosť, že pani Matečná o uvedenú tému nemá záujem. Môžeme sa domnievať, že je v absolútnom područí lobistických a záujmových skupín, ktorí ovládajú tisíce hektárov poľnohospodárskej pôdy a ktorí rozhodujú o tom, aký smerom sa bude uberať ministerstvo pôdohospodárstva.
Svedčí o tom aj podpísaná deklarácia z 15.4.2019, kedy sa ministerka Matečná, ktorá zastupovala Slovensko dohodla s Českou a Poľskou stranou na zvyšovaní podielu biopalív v pohonných hmotách“ – uviedol predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár.
Podľa tím lídra pre pôdohospodárstvo Jaroslava Karahutu: „Svetová banka už v roku 2008 upozorňovala verejnosť na skutočnosť, že prudký rozmach produkcie biopalív je až zo 75% zodpovedný za potravinové krízy a neúmerné zvyšovanie cien potravín. Produkcia biopalív deformuje trhy potravín tým, že zmenila použitie rastlinných potravinárskych komodít na palivá a motivovala farmárov, aby zmenili využívanie pôdy. Dôsledkom toho je úpadok lokálnej produkcie a podpora globalizovanej výroby potravín, čo má negatívny vplyv na tvorbu emisných plynov, ale hlavne na otepľovanie, zadržiavanie vody v pôde a zmenu jej štruktúry. Monokultúrna poľnohospodárska výroba ničí krajinotvorbu, vyháňa ľudí z vidieka a mení úrodné polia na polopúšte“.
Hnutie Sme rodina preto vyzýva ministerku pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabrielu Matečnú, aby prestala spolupracovať s lobistami, ukončila podporu produkcie biopalív a zamerala sa na podporu produkcie potravín.
Ak v najbližších parlamentných voľbách získame u občanov dostatočnú podporu a budeme súčasťou vlády SR, bude našou prioritou zrušenie povinného pridávanie biopalív do pohonných hmôt. Urobíme maximum preto, aby sme chránili naše ekosystémy a našu pôdu pred degradačnými zmenami. Pôda ako neobnoviteľný zdroj má slúžiť na produkciu potravín, pretože viac ako 90% potravín sa produkuje na pôde a jej degradáciou bude výrazne ohrozená nielen klimatická, ale aj vodná a potravinová bezpečnosť občanov Slovenskej republiky uviedol v svojom stanovisku predseda hnutia Boris Kollár .

Boris Kollár, poslanec Národnej rady SR

Súvisiace články

Aktuálne správy