Predaj nových áut v Británii v apríli medziročne klesol o 4,1 %

Predpokladá sa, že aprílový odbyt bol nízky preto, že časť kupujúcich sa ponáhľala nákupy urobiť pred 29. marcom, čo bol pôvodný dátum odchodu krajiny z EÚ.

Predaj nových áut vo Veľkej Británii v apríli oproti rovnakému mesiacu pred rokom podľa údajov britského Združenia výrobcov a predajcov motorových vozidiel (SMMT) oslabil o 4,1 percenta. Registrácia dieselových vozidiel sa zmenšila o 9,4 percenta a predaj benzínových áut klesol o 3 percentá. Registrácie nových áut na alternatívny pohon však vzrástli o 12,7 percenta. Informoval o tom portál bbc.com.

Samuel Tombs, ekonóm spoločnosti Pantheon Macroeconomics, predpokladá, že celkový predaj áut v Británii bol v apríli nezvyčajne nízky preto, že časť kupujúcich sa ponáhľala nákupy zrealizovať pred 29. marcom, čo bol pôvodne určený dátum odchodu krajiny z Európskej únie. „Niektorí výrobcovia v EÚ informovali zákazníkov, že budú musieť zaplatiť viac v prípade brexitu bez dohody. Takže, aby sa vyhli tomuto riziku, časť kupujúcich, ktorí by autá inak kupovali v druhom kvartáli, to urobili v prvom štvrťroku,“ povedal ekonóm firmy Pantheon Macroeconomics.

https://www.bbc.com/news/live/business-48149045

Súvisiace články

Aktuálne správy