Odbory podporujú zvyšovanie mzdových zvýhodnení zamestnancov

Odbory podporujú zvyšovanie mzdových zvýhodnení za prácu v noci a za prácu cez víkend ako súčasti mzdy. Takto spôsobom je zabezpečený aj rast priemernej mzdy v SR, ktorá je dlhodobo nízka. Uviedla to v utorok podpredsedníčka Rady Odborového zväzu (OZ) KOVO Monika Benedeková.
Na tento stav odbory dlhodobo upozorňujú a stavajú sa k nemu kriticky. „Napriek tomu, že ekonomika rastie, priemerná mzda je niekde na úrovni 31. miesta medzi krajinami OECD z celkového počtu 35,“ dodala s tým, že budú ďalej trvať na mzdovom raste. V súvislosti s kritikou rastu miezd zo strany zamestnávateľov povedala, že oni hľadia najmä na svoje uplatnenie a konkurencieschopnosť, stredom záujmu odborov je najmä zamestnanec a jeho životná úroveň.
„Hovoríme, že Slovensko nemôže byť donekonečna montážnou dielňou Európy a nemôžeme tu kumulovať kapitál, ktorý bude konzervovať nízke mzdy,“ konštatovala. Zamestnávatelia by sa podľa nej mali snažiť svoju konkurencieschopnosť zabezpečovať nielen nízkou cenou práce, ale investíciami do vedy, výskumu a inovácií.

Súvisiace články

Aktuálne správy