Peking má stále priestor na to, aby sa vyhol negatívnemu vplyvu obchodnej vojny

Tvrdí to viceprezident pekinskej organizácie Centrum pre Čínu a globalizáciu Victor Gao. Pripúšťa, že colná vojna na Čínu negatívne vplýva, ale inou vecou podľa neho je, či krajina môže nájsť spôsoby na prekonanie tohto vplyvu.

Americko-čínske rokovania o obchode narazili na prekážku, keďže prezident USA Donald Trump pohrozil zvýšením ciel na čínske tovary. A hoci čínsky vicepremiér Liou Che sa stále má tento týždeň pripojiť k delegácii vyjednávačov vo Washingtone, najnovší vývoj vzťahov medzi najväčšími ekonomikami sveta oživil obavy o výhľad globálneho hospodárskeho rastu. Avšak Victor Gao, viceprezident pekinskej organizácie Centrum pre Čínu a globalizáciu, tvrdí, že Čína stále má priestor „na manévrovanie okolo nepriaznivých vplyvov vytvorených americkou obchodnou vojnou“. Informoval o tom portál cnbc.com.

„Obchodná vojna má naozaj negatívny vplyv na čínsku ekonomiku, to sa nedá popierať,“ povedal Victor Gao v utorok pre televíznu stanicu CNBC. „Avšak, aký veľký tento vplyv je, a či Čína môže nájsť spôsoby na prekonanie tohto vplyvu, je inou vecou,“ dodal. Pripomenul, že „Čína stále dosahuje rast HDP o 6 až 6,5 percenta, čo je dvojnásobok rastu amerického HDP“. „Colná vojna nie je v záujme Číny, ale nie je ani v záujme USA. Takže čím skôr obe vlády urobia z obchodnej vojny minulosť, tým lepšie,“ konštatoval viceprezident Centra pre Čínu a globalizáciu.

https://www.cnbc.com/2019/05/07/china-still-has-room-to-maneuver-around-us-tariff-threats-expert.html

Súvisiace články

Aktuálne správy