BlackRock: Ekonomika spomaľuje, investori sa presúvajú na rozvíjajúce sa trhy

, BI Foto: SITA/AP

Príliv je evidentný najmä v oblasti fixných príjmov, čo predstavuje súčasť obranných stratégií investorov v čase, kedy hospodársky rast na rozvinutých trhoch spomaľuje.

Investori volia ETF na rozvíjajúcich sa trhov v snahe zabezpečiť, aby im kompenzovali výpadok investícií na trhu vyspelých ekonomík. Podľa agentúry Bloomberg  dosiahli za prvý štvrťrok ETF s pevným výnosom tretí najvyšší rekord, čo je dôležité, pretože to poukazuje na posun sentimentu investorov. Opúšťajú USA a Európu, vzhľadom na neistotu vo vývoji budúcnosti globálnej ekonomiky. "Klienti volia tieto pozície, aby vyrovnávali záťaž proti zvyšujúcemu sa riziku v iných častiach svojho portfólia, hlavne množstvo geopolitických neistôt," uviedol Brett Pybus, výkonný riaditeľ iShares EMEA z BlackRock.

Rozvíjajúce sa trhy, ktoré tvoria krajiny ako Čína, Turecko, Brazília, Poľsko a Južná Afrika, posilnili vďaka rozhodnutiu amerického Federálneho rezervného systému nezvyšovať úrokové sadzby. Tým sa stal dlh rozvíjajúcich sa trhov pre investorov atraktívnejší. Rozvíjajúce sa trhy sú zvyčajne veľmi závislé od kurzu cudzej meny na financovanie fiškálnej politiky. Vyššie úrokové sadzby môžu ovplyvniť náklady na financovanie.

Fixné príjmy alebo dlhopisy ETF zaznamenali v prvom štvrťroku 30 miliárd USD, čím dosiahli celkové aktíva v tejto oblasti takmer 1 bilión dolárov. Ostatné ETF zaznamenali odliv, najmä v akciách, keď analytici predpovedajú spomalenie rastu S&P 500. Okrem rozhodnutia Fedu, ktoré spôsobilo tlak na dolár, v prospech rozvíjajúcich sa trhov hovorí aj zvýšená sofistikovanosť produktov dostupných na trhu. Podobne aj vyššie ceny komodít, najmä ceny ropy, majú tendenciu podporovať rozvíjajúce sa trhy. Hlavne nástroje s pevnými výnosmi a akcie, vzhľadom na prevahu vývozcov ropy v týchto krajinách. Podobne aj lepšie údaje z Číny a rast uprostred globálneho ekonomického spomalenia zvýšili príťažlivosť aktív rozvíjajúcich sa trhov najmä vo forme ETF.

ETF sú formou investičného fondu, ktorý obsahuje kombináciu akcií a dlhopisov, majú tendenciu sledovať daný index alebo súbor cenných papierov. ETF vďaka relatívne nízkej cene, daňovej povahe sú čoraz populárnejšie medzi pasívnymi investormi, ktorí si chcú vytvoriť vyvážené portfóliá.

Súvisiace články

Aktuálne správy