Víta zvýšenie zdrojov na financovanie preneseného výkonu štátnej správy

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) víta podporu, ktorú získala jeho výzva zvýšiť finančné prostriedky na plnenie úloh samospráv v prenesenom výkone štátnej správy. Na základe rokovania združenia s Ministerstvom financií (MF) SR sa zvýšia zdroje v kapitolách ministerstva vnútra a ministerstva dopravy pre rok 2019 v celkovom objeme vyše 2,6 milióna eur, čiže o asi 12,8 % viac ako v roku 2018. Informoval o tom hovorca ZMOS Michal Kaliňák.
Príspevok použijú mestá a obce okrem financovania stavebných úradov, matrík aj na úhradu nákladov pre zamestnancov v obecných školských úradoch. „Očakávame, že rezorty tieto zdroje urýchlene rozpíšu a uhradia jednotlivým mestám a obciam na plnenie štátnych úloh a pôsobností,“ uviedol výkonný podpredseda ZMOS Jozef Turčány.
Pripomenul, že zvyšovanie objemu financií štátu na prenesený výkon štátnej správy je jednou z priorít združenia, zastupujúceho 97 percent miest a obcí SR. „Ak si u nás štát objednáva túto agendu, potom ju musí aj financovať. Toto pravidlo má oporu v Európskej charte miestnej samosprávy a malo by byť súčasťou serióznych vzťahov medzi štátom a územnou samosprávou,“ zdôraznil Turčány.

Súvisiace články

Aktuálne správy