Objednávky na nové priemyselné výrobky z Nemecka v marci vzrástli

Objednávky na nové priemyselné výrobky z Nemecka v marci ožili a mierne vzrástli po poklese v predchádzajúcich dvoch mesiacoch. Ukázali to v utorok predbežné údaje spolkového štatistického úradu Destatis. Prispel k tomu zvýšený dopyt v eurozóne aj väčšie kontrakty.
Podľa najnovších štatistík nemecké továrne zaznamenali v marci nárast nových objednávok o 0,6 % oproti februáru, keď medzimesačne klesli o 4 %. Februárové údaje boli pritom revidované smerom nahor z pôvodného poklesu o 4,2 %. Na ilustráciu, v januári sa objednávky znížili o 2,1 %.
Ekonómovia však predpovedali v marci strmší nárast objednávok o 1,5 %. Marcové tempo ich rastu bolo najslabšie za päť mesiacov. Okrem toho, po vylúčení veľkých objednávok sa dopyt po produktoch nemeckých tovární aj v marci znížil, a to o 1,9 % oproti predchádzajúcemu mesiacu. Štatistiky tiež ukázali, že zatiaľ čo domáce objednávky klesli o 4,2 %, zahraničný dopyt vzrástol o 4,2 %. Z toho objednávky z eurozóny stúpli o 8,6 % a z iných krajín sa zvýšili o 1,4 %.
Objednávky na polotovary v sledovanom období klesli o 1,5 %, kým dopyt po kapitálových výrobkoch vzrástol o 1,1 % a nové objednávky na spotrebný tovar stúpli o 6,4 %. V medziročnom porovnaní klesli objednávky na nemecké výrobky v marci o 6 % po februárovom prepade o 8,1 %. Ekonómovia predpovedali ich zníženie o 5,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy