Správa ILO poukazuje na pretrvávajúce problémy zamestnancov vo svete

Napriek veľkým rozdielom v pracovných podmienkach na celom svete mnohí zamestnanci čelia rovnakým problémom, ako sú fyzické riziká, rodová nerovnosť pri odmeňovaní a neistota zamestnania, uvádza sa v správe, ktorú v pondelok zverejnila Medzinárodná organizácia práce (ILO).
Správa poskytuje podrobný opis širších faktorov, ktoré definujú kvalitu pracovných miest, ako je stres, odpracované hodiny a istota zamestnania. Naznačuje napríklad, že fyzicky náročná práca je stále problémom pre mnohých robotníkov. Približne 60 až 75 % respondentov uviedlo, že „opakované, rýchle pohyby rúk alebo ramien“ ohrozujú správe držanie ich tela.
Pri posudzovaní rodovej nerovnosti sa autori v správe nevenovali len rozdielom v odmeňovaní, ale aj tomu, ako muži a ženy delia svoj čas mimo práce. Dospeli k záveru, že ženy venujú neplatenej práci v domácnosti až 2,4-krát viac hodín ako muži. Ženy naďalej zarábajú menej ako muži, zvyčajne na úrovni 60 až 80 %, a sú zaradené do nižších platových tried, uvádza sa v správe.
Prieskum tiež zhodnotil pracovný stres a zistil, že v Európskej únii je situácia relatívne dobrá. Iba 15 % európskych zamestnancov pracuje viac ako 48 hodín týždenne v porovnaní s 19 % v Spojených štátoch a 30 až 40 % v mnohých iných krajinách sveta. Ukázalo sa tiež, že približne tretina zamestnancov sa sťažovala, že ich práca nevedie k ďalšiemu rozvoju a postupu v kariére, a ďalšia tretina má obavy zo straty zamestnania.
Na prieskume sa podieľala aj Európska nadácia pre zlepšovanie životných a pracovných podmienok a uskutočnil sa v 41 krajinách sveta, v ktorých žije zhruba 1,2 miliardy zamestnancov.

Súvisiace články

Aktuálne správy