Starobný dôchodca nemôže poberať úrazovú rentu

Nárok na úrazovú rentu má poistenec, ak mu v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania poklesla pracovná schopnosť o viac ako 40 % a spĺňa aj ostatné zákonom stanovené podmienky.

Ak sa podľa posudku vystaveného posudkovým lekárom zmení zdravotný stav poškodeného tak, že prestane spĺňať podmienky nároku na úrazovú rentu, Sociálna poisťovňa jej vyplácanie zastaví.

"Nárok na úrazovú rentu však zaniká aj dňom dovŕšenia dôchodkového veku. Zaniká aj dňom priznania predčasného starobného dôchodku. Výnimku z takéhoto zániku tvoria úrazové renty, ktoré sa od začiatku roku 2004 tzv. prekvalifikovali z náhrady za stratu na zárobku po skončení pracovnej neschopnosti alebo pri uznaní invalidity alebo čiastočnej invalidity alebo náhrady za stratu na dôchodku, ak sa poškodenému vyplácali k 31. decembru 2003 a nárok na ich výplatu trval aj po tomto dni," informoval Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne.

Nárok na tento druh úrazovej renty nie je obmedzený dovŕšením dôchodkového veku alebo priznaním starobného alebo predčasného starobného dôchodku a zaniká len smrťou poberateľa.
Za prvé tri mesiace tohto roka Sociálna poisťovňa vyplatila 20.902 úrazových rent v priemernej výške 323,91 eura.

Súvisiace články

Aktuálne správy