Hospodárstvo eurozóny spomaľuje, motorom rastu boli v apríli služby

Podľa aktuálneho prieskumu agentúry IHS Markit celková ekonomická aktivita v eurozóne síce v apríli posilnila, spracovateľské odvetvie však čelilo najstrmejšiemu prepadu od roku 2013.

Hospodárstvo eurozóny pokračuje v raste, avšak pomalším tempom. Naznačujú to výsledky prieskumu, ktoré zverejnila v pondelok agentúra IHS Markit. Jej zložený index nákupných manažérov (PMI), ktorý mapuje aktivitu v spracovateľskom priemysle aj službách 19-člennej eurozóny, v apríli klesol na 51,5 bodu z marcových 51,6 bodu. Pozorne sledovaný ukazovateľ sa tak udržal nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity od rastu.

Spracovateľský priemysel však minulý mesiac čelil najstrmejšiemu prepadu od roka 2013 a o celkový rast aktivity sa tak postaral sektor služieb, uviedla agentúra Markit, podľa ktorej aktuálne dáta naznačujú, že hospodárstvo eurozóny sa v druhom kvartáli zväčší iba mierne o 0,2 %.

Hospodárske vyhliadky eurozóny zaťažuje rastúce napätie v obchodnom spore USA s Čínou, vyššie ceny ropy, ako aj neistota sprevádzajúca proces odchodu Veľkej Británie z EÚ.

Súvisiace články

Aktuálne správy