Osivo Zvolen malo vlani zisk 238.952 eur pri obrate viac ako 12,75 milióna eur

Čistý zisk vo výške 238.952 eur zaznamenal vlani najväčší slovenský výrobca a predajca osív a sadív, spoločnosť Osivo Zvolen. Hospodársky výsledok sa tak medziročne znížil asi o tretinu.
Ako sa píše v správe, ktorú spoločnosť zverejnila na svojej internetovej stránke, Osivo zaznamenalo pozitívny hospodársky výsledok pri obrate viac ako 12,75 milióna eur, čo bolo o necelý jeden milión eur viac ako v roku 2017. Tržby z predaja vlastných výrobkov pritom presiahli 8,11 milióna eur. Spoločnosť medziročne zaznamenala jednak zvýšený predaj osív, ako aj sladu, ktorý vyrába vo svojej sladovni v Leviciach.
Právny predchodca Osiva Zvolen bol založený v roku 1952. Podnik prešiel rôznymi vývojovými štádiami, zmenami názvu, ale podstata podnikania bola vždy zachovaná.
V 80. rokoch uplynulého storočia sa od podniku oddelilo šľachtenie drevín, kvetín a zeleniny. Podnik zostal špecializovaný na šľachtenie a semenárstvo poľných plodín. Neskoršie došlo aj k oddeleniu šľachtenia. Posledná zmena nastala v roku 1992, keď sa štátny podnik zmenil na základe privatizačného projektu na akciovú spoločnosť.
V súčasnosti dosahuje základné imanie firmy takmer 2,70 milióna eur. Spoločnosť k 31. decembru 2018 zamestnávala 86 ľudí. Bolo to o šesť menej ako na konci roku 2017.

Súvisiace články

Aktuálne správy