Agentúra Fitch potvrdila rating Turecka s negatívnym výhľadom

Turecké hospodárstvo sa prispôsobuje prudkému poklesu líry z roku 2018, avšak pretrváva neistota v súvislosti s výhľadom zotavovania ekonomiky, infláciou a implementáciou ekonomickej politiky.

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch potvrdila Turecku dlhodobý emisný rating (IDR) v zahraničnej mene na úrovni BB s negatívnym výhľadom. Ratingová známka Turecka a jej negatívny výhľad sú podľa agentúry odzrkadlením nízkych devízových rezerv, vysokého zahraničného dlhu, vysokej inflácie, histórie ekonomickej volatility a politických a geopolitických rizík. Rating krajiny však podporuje dobrý stav verejných financií, veľkosť a diverzifikovanosť ekonomiky krajiny a čulý súkromný sektor.

Turecké hospodárstvo sa prispôsobuje prudkému poklesu líry z roku 2018, avšak pretrváva vysoká neistota v súvislosti s výhľadom zotavovania ekonomiky, infláciou a implementáciou ekonomickej politiky, uviedla agentúra. Fitch však predpokladá, že kľúčovou silou Turecka zostane nízka úroveň hrubého verejného dlhu. Agentúra očakáva, že hrubý verejný dlh krajiny do konca tohto roka stúpne na 31 percent hrubého domáceho produktu (HDP) z úrovne 30,4 percenta HDP v závere roku 2018. V roku 2020 by však mal klesnúť na 30,2 percenta HDP.

Ekonomika Turecka sa nachádza v hlbokej recesii, ale zdá sa, že po poklese o 4 percentá v druhej polovici roku 2018 sa hospodárstvo krajiny odráža od dna. Predpokladá sa, že v tomto roku turecká ekonomika oslabí o 1,1 percenta. Rast HDP krajiny by sa podľa agentúry mal obnoviť v budúcom roku. Turecká inflácia v marci zostávala na vysokej úrovni, a to 19,7 percenta. Fitch prognózuje, že priemerná inflácia v krajine v tomto roku bude 14,2 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy