Elon Musk o Tesle: Vďaka autám bez vodiča stúpne hodnota firmy na 500 miliárd USD

, CNBC Foto: SITA/AP

Generálny riaditeľ Tesly Elon Musk investorom, že autonómne vozidlá premenia jeho firmu na spoločnosť s trhovou hodnotou 500 miliárd dolárov. V súčasnosti je to okolo 42 miliárd dolárov. Povedal tiež, že aj existujúce Tesly budú mať vyššiu hodnotu, pretože schopnosť autonómneho riadenia sa pridá prostredníctvom softvéru a do troch rokov budú mať hodnotu až 250 000 USD.

Slová Muska odzneli na stretnutí zorganizovanom Citibank a Goldman Sachs. Aj vďaka „širokej výzvy pre investorov“ sa Tesla snaží získať 650 miliónov dolárov vo vlastnom imaní a 1,35 miliardy dolárov v konvertibilných dlhopisoch. Podania ukazujú, že Tesla plánuje využiť kapitál na všeobecné firemné účely. Musk povedal, že Tesla bude schopná financovať svoje obchodné potreby prostredníctvom peňažných tokov, ale bolo by múdre mať zálohu pre prípad recesie alebo slabého globálneho automobilového dopytu.

Vo výhľade Tesly na druhý štvrťrok nič nezmenilo. Spoločnosť v druhom štvrťroku stále očakáva, že dodá 90 000 až 100 000 vozidiel, pričom v tomto roku by to malo byť celkovo 360 000 až 400 000 vozidiel.

Podľa neoficiálnych čísel stratila Tesla v prvom štvrťroku 2019 702,1 mil. USD, čiže 4,10 USD na akciu. Akcie spoločnosti vzrástli vo štvrtok o viac ako 4 % po vyhlásení novej žiadosti o financovanie, ale medziročný prepad je na úrovni viac ako 25 %.

Podľa dvoch investorov, ktorí túto výzvu počuli, Musk opísal obchodné línie spoločnosti Tesla.  Hovoril predovšetkým o budúcnosti áut bez vodiča. Podľa Muska v tomto smere majú náskok pred konkurenciou, pretože Tesla má na cestách dnes vozový park s prepojenými autami a vlastný čip. Stovky tisíc Tesiel, ktoré sú už na cestách, neustále rozširujú dáta a posielajú ich späť na servery spoločnosti Tesla, čo spoločnosti pomáha zlepšovať a napredovať v systémoch Autopilot a Full Self-Driving. Samotné počítače spoločnosti, ktoré boli nasadené asi pred troma rokmi výhradne pre Teslu údajne využívajú menej energie vo vozidle ako ponuky konkurentov ako Nvidia.

Musk zopakoval, že autá Tesla môžu byť vylepšené „bezdrôtovo“ novými funkciam, ktoré dvihnú ich hodnotu na rozdiel od takmer všetkých ostatných automobilov na trhu. Nárast z 150 000 dolárov na 250 000 dolárov príde za 3 roky, tvrdil. Povedal tiež, že úplná automatická inovácia zvýši hodnotu akéhokoľvek modelu Tesla o polovicu až päťnásobok.

Tesla očakáva, že na budúci rok bude mať na ceste 1 milión vozidiel, ktoré budú schopné fungovať ako „robo-taxíky“, povedal Musk a zopakoval že každé auto by malo byť schopné urobiť 100 hodín práce týždenne pre svojho majiteľa, zarábať peniaze ako robotaxík. Niektorí investori a analytici sú skeptickí ohľadom tohto plánu aj stratégie spoločnosti Tesla vo všeobecnosti. "Plány ohľadom Tesla Network robotaxi sú upečené narýchlo. Firma zdá sa buď nemá odpovede na základné otázky ako sú ceny, poistenie zodpovednosti, alebo regulačné a právne požiadavky," napísal analytik Cowen Jeffrey Osborne v poznámke pre investorov.

Je pravda, že Musk aj ďalší vedúci manažéri zatiaľ odmietli poskytnúť podrobnosti, keď prišlo na pragmatické otázky, ako sú čísla objednávok, čo robia na zlepšenie problémov so servisom, aké príjmy firma očakáva, kto bude dodávať batérie do Tesly v Ázii, keď začne vyrábať Model 3 v Šanghaji atď.  Musk sa pokúsil vrátiť rozhovor späť k autonómnym vozidlám. Tie nazval ho základným motorom hodnoty pre Teslu a vyzval investorov, aby sa prestali zaoberať maržami predných vozidiel.

Súvisiace články

Aktuálne správy