Tesla plánuje získať čerstvý kapitál v objeme vyše 2 miliardy USD

Tesla chce od investorov získať čerstvý kapitál v celkovom objeme vyše 2 miliardy USD (1,78 miliardy eur).
Americký výrobca elektromobilov vo štvrtok oznámil, že odovzdal príslušné podklady regulačným úradom. Tesla emituje nové akcie a dlhopisy. Šéf automobilky Elon Musk uviedol, že on zo svojich peňazí kúpi akcie za 10 miliónov USD.
Akcia Tesly po oznámení plánov posilnila o 5 % na 245 USD. Musk už minulý týždeň signalizoval, že firma si bude musieť obstarať čerstvý kapitál. Automobilka totiž rozsiahlo investuje a v 1. kvartáli zaznamenala stratu vo výške 700 miliónov USD.
Analytici už niekoľko mesiacov tvrdili, že Tesla potrebuje získať peniaze na svoje plány, medzi ktoré patrí výstavba závodu v Šanghaji, nové SUV Model Y a ďalšie projekty.
Zvýšenie kapitálu sa zrealizuje prostredníctvom emisie nových akcií v hodnote 650 miliónov USD a konvertibilných dlhopisov v hodnote 1,35 miliardy USD, pričom upisovatelia budú mať právo kúpiť dodatočných 15 % z každej ponuky. Tesla by tak mohla celkovo získať až 2,3 miliardy USD.
Tesla očakáva, že jej kapitálové výdavky tento rok dosiahnu 2 miliardy USD až 2,5 miliardy USD a 2,5 miliardy USD až 3 miliardy USD ročne v ďalších dvoch fiškálnych rokoch. Firma mala na konci 1. kvartála hotovosť 2,2 miliardy USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy