V tokajskej vinohradníckej oblasti preinvestovali 9,3 mil. eur

V tokajskej vinohradníckej oblasti na juhovýchode Slovenska v utorok otvorili nové vinárstvo Chateau Grand Bari. Celková investícia do vinárstva predstavuje 7,5 milióna eur, z toho 2,5 milióna sú peniaze z európskych fondov. Ďalších 1,8 milióna eur investovali do viníc. Ročne plánujú vyrábať 300-tisíc litrov vína. „Momentálne obhospodarujeme 60 hektárov viniča. V budúcom roku plánujeme pridať sedem hektárov a v roku 2021 ďalších dvadsať,“ informoval marketingový a PR manažér Chateau Grand Bari Pavol Krištín.

Výsadba prvých viníc sa začala na zelenej lúke v roku 2013. Nový objekt vinárstva zahŕňa výrobnú halu s ročnou kapacitou spracovania až 450-tisíc litrov vína. „Cieľová úroda hrozna dosahuje 500 ton ročne, to znamená, že celú produkcie vína pokrývame výlučne z nášho vlastného hrozna,“ povedal ekonomický riaditeľ Martin Beca.

V novom vinárstve nájdu návštevníci apartmánové ubytovanie, reštauráciu, degustačné miestnosti, konferenčnú sálu či múzeum Tokajská expozícia s originálnym 150-ročným lisom. „Sme veľmi radi, že aj my môžeme prispieť k rastu regiónu formou rozvoja cestovného ruchu v tejto oblasti. Zamestnávame najmä ľudí z tohto regiónu, čo je pre nás veľmi dôležité,“ informoval Krištín.

Súvisiace články

Aktuálne správy