Ceny maximá zatiaľ neprekonali, sú však najdrahšie za viac ako 10 rokov

Ceny nehnuteľností na Slovensku ešte neprekonali predkrízové maximá, v súčasnosti sú však najvyššie za posledných viac ako desať rokov. V prvom štvrťroku 2019 cena za štvorcový meter (m2) dosiahla v priemere 1494 eur, čo je najviac od tretieho kvartálu 2008. Vyplýva to z aktuálnych údajov zverejnených Národnou bankou Slovenska (NBS). Analytici úseku meny, štatistiky a výskumu (ÚMS) však zároveň skonštatovali, že dynamika rastu sa zmiernila.
V prvom štvrťroku 2019 vzrástla priemerná cena bytov v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom o 2 % a priemerná cena domov o 2,1 %. Na medziročnej báze sa rast priemernej ceny bývania mierne spomalil, zo 7,6 % na 7 %. Dôvodom je podľa analytikov najmä spomalenie rastu cien bývania v Bratislavskom a Trnavskom kraji. V Košickom kraji sa prehĺbil medziročný pokles priemernej ceny bývania, uvádza sa v komentári.
Priemerná cena bytov sa v prvom štvrťroku 2019 zvýšila na 1822 eur za m2. Medzikvartálne vzrástla o 2 % a medziročne o 8,4 %. Oproti predchádzajúcemu štvrťroku vzrástla priemerná cena rodinných domov o 2,1 %, na medziročnej báze dosiahol rast 5,1 %. Priemerná cena bývania vo väčšine krajov okrem Košického v prvom kvartáli 2019 rástla.
„Aktuálny vývoj priemernej ceny bývania v rámci celého Slovenska je v rastovej fáze, ale podľa kompozitného indexu je v relatívnom súlade s vývojom výkonnosti ekonomiky a príjmovej situácie domácností,“ priblížili analytici, podľa ktorých sa však objavujú signály, že v niektorých krajoch sa výška úverových prostriedkov potrebných na obstaranie bývania dostáva na hranicu celkových finančných možností domácností.
Výraznejší príspevok k medziročnému rastu priemernej ceny bývania má podľa analytikov v posledných rokoch rast priemernej ceny bytov. „Aktuálne sa na celkovom medziročnom raste priemernej ceny bývania podieľa zhruba dvoma tretinami,“ doplnili v komentári.

Súvisiace články

Aktuálne správy